Bydel St. Hanshaugen
HELSE- OG MILJØAVDELINGEN
OM PROSJEKTET
Oppdragsgiver:
Bydel St. Hanshaugen
Areal:
Ca. 1250 m2
Sted:
Holbergs gate 1 / Holberg Terrasse, Oslo
Foto:
Anne Bråtveit
Interiørarkitekt:
Eili Frøholm Olsen
Helse- og miljøavdelingen HMA har hatt store utfordringer med begrenset plass, samtidig som antall ansatte og funksjoner har økt kraftig. Alle behov ble grundig analysert og gjennomgått med mål om å finne gode, fleksible løsninger som ville sikre funksjonell drift i fremtiden, også med tanke på eventuell videre vekst. I tillegg ble ønsket om samlokalisering og tilrettelegging for sambruk og samvær lagt til grunn for nye romløsninger.
Målet var å tilrettelegge arealer som underbygget effektivitet og var gode å jobbe i for de ansatte, samt å gi de tilgang til egne arealer hvor de hadde mulighet til å trekke seg tilbake og finne ro i trygge rammer. Samtidig var overordnet mål om å møte brukere på en god måte helt essensielt. Små og lite praktiske venterom og venting i korridor måtte vike, og praktiske og funksjonelle venteområder tilknyttet riktig avdeling planlegges.
Resepsjon og venteområde
Av praktiske årsaker ble det opprettet en egen resepsjon for helsesekretær i forlengelse av hovedresepsjonen. På denne måten kan hovedresepsjonen henvise besøkende til helsestasjonen lenger inn, og helsesekretær kan deretter sile brukerne videre innover til vente- og ammerom for helsesøster hvis de er der for kontroll, veiing eller vaksine, og til eget venterom for jordmor for de som skal dit.
På kveldstid vil hovedresepsjonen bemannes og ungdommene som kommer til HFU vil kunne vente i de to rommene som på dagtid er venterom for jordmor og kreativt møterom for FHKF.
Planløsning
Planen ble avgrenset med ytre sone, mellomsone og indre sone. I hovedresepsjonen i ytre sone kan alle henvende seg, i mellomsonen får innbyggerne tilgang til helsestasjonens vente- og behandlingsrom, mens indre sone er forbeholdt de ansatte.
Ett stort areal åpner opp for muligheten til å samle større grupper. Fleksible bordskjermer og akustiske tekstiler fra taket vil tillate fleksibel bruk og inndelinger etter behov. Dette grepet var selve nøkkelen som fikk denne planen til å gå opp. Avlastningen dette arealet gir i form av møteplasser og fleksible arbeidsplasser er helt uvurderlig.
Funksjoner som tidligere krevde et helt rom, og som ikke var organisert, har nå blitt systematisert og plassert utover i arealet i logisk tilknytning til avdelingene. Kopi/print og minikjøkken er tilrettelagt i korridorene slik at passasje og tilgang er naturlig og underbygger en god flyt. Amme- og venterom har fått stellebord, vasker og mikroovn for varming av melk der besøkende kan veie og måle barna sine.
Interiørkonsept
Farger er valgt med tanke på å skape en helhetlig og rolig palett som tydelig markerer tilhørighet til Bydel St.Hanshaugen, samtidig som det skilles mellom publikumssoner og ansattes områder. Gulvbelegget leder besøkende inn i arealet, og indikerer hvilke områder de skal bevege seg i. Der arealet går over til indre sone markeres dette også i gulvbelegget slik at alle sansene påvirker bruk og bevegelse.
Arbeidsarealene har lett uttrykk med hvite vegger, kjerneområdene markerer funksjoner og er lysegrå, mens publikumsarealene er fargefylte. Sosial sone er forbeholdt de ansatte og her er det fokusert på en annen, mer hjemlig og rolig følelse. Dette er gjort hensiktsmessig slik at de får en pause fra arbeidet når de spiser eller samles her, og at de kan lukke døren til brukerne.